Blogger Backgrounds

Tuesday, 27 December 2011

sayangnya Rasulullah kepada kita .

assalamualaikum semua .

amacam ? sihat ?

kalau sihat , ucap alhamdulillah . dan kalau tak berapa sihat , bersabarlah serta bersyukurlah kerana Allah menyayangi kita dan masih menguji keimanan kita kepadaNya .

dah lama jari-jemari tak menaip kat belog nih . tak ada idea . kalau tulis nanti , keluar fakta-fakta yang auta pulak . haha .

tadi hambo tergerak untuk menjengah youtube . tiba-tiba terpandang video nih .


allahuakbar .. ! begitu sayangnya nabi s.a.w kepada kita .. =")

sanggup baginda berhenti di atas titian sirat bagi membantu umatnya yang tergantung di sirat !

tiba-tiba hati hambo terdetik . sayangkah kita kepada nabi kita ? Nabi Muhammad S.A.W .

kita lupa pada nabi sedangkan nabi ingat kepada kita , nabi sayang akan umatnya yang baginda belum pun kenali .

Subhanaallah ! begitu penyayang jiwa nabi Muhammad S.A.W. !

Teringin rasanya hendak terus mendengar nasihat-nasihat serta pesanan baginda . Teringin hendak melihat dunia akhir zaman di bawah pimpinannya . teringin hendak melihat kebangkitan Islam . Teringin hendak melihat anak-anak muda mahupun yang tua melaksanakan amar makruf dan nahi mungkar dengan sempurna . teringin benar melihat semangat jihad membara dalam diri kita semua . teringin . teringin sangat nak berjumpa rasulullah S.A.W !

hmmm..

memang sudah akhir zaman . umat rasa teringin hendak berjumpa Rasulullah S.A.W. kan ?

kadang2 ada juga hambo terpikir , bagaimana pula  kita nak menunjukkan kasih sayang kita kepada nabi Muhammad s.a.w ?

salah satu cara untuk membuktikan cinta kita kepada Rasulullah S.A.W. adalah dengan melakukan sunnah baginda . =)

InsyaAllah . kita mampu . lakukan sedikit demi sedikit secara istiqamah .

Ya Allah ! kuatkanlah kami semua agar kami mampu untuk beristiqamah dalam setiap amalan kebaikan yang kami kerjakan . Amin . 


berakhir sudah corat-coret untuk kali nih.
jom kita sudahi pembacaan entri hambo ini dengan selawat kepada nabi S.A.W . 
kerana sesungguhnya..







Assalamualaikum .

~little steps big changes

Monday, 19 December 2011

chik chak diy diyndiyng!

assalamualaikum !!!

ha..tajuk entri pagi ni ala-ala k-pop gitu kan ?  *perasan*
bunyi sebenar tajuk ialah :   cicak di dinding !

hahahaha... sebenarnya isu cicak nih dah lama terbuku dalam kotak hati hambo .. sobabnya rumah hambo banyak cicak !!

tapi tak la terlampau banyak sampai nk kena jalan terjengket-jengket sebab penuh kat lantai ataupun macam gambar kat bawah ni :


TIDAKKKK!!!

okayy .. *dah mula rasa macam nak muntah* ..

hahahahaha..sorry sebab picture tu mmg disturbing .. but lets continue reading ayy?

hambo tak kesah kalau si cicak ni nak lepak-lepak ngan geng kat dinding rumah hambo .. tapi ingat rumah hambo ni tandas awam ka ? !!!!!!!!!!!!!

kalau berak emas takpala .. boleh kutip pi pajak gadai ..  !
tapi kan .. di  sebalik semua ni , cuba kita pikir .. tahi cicak tu unik kan ? macam manalah ada ketul hitam pastu hujung dia tu elok ja ada bulat putih ..

 kuasa Allah ... subhanallah .. =)

sebenarnya kita disunatkan membunuh cicak .. ! ini berita baik ! cuba tengk vid ni .




haha.. XD

ingat : cuba sedaya upaya untk membunuh dengan hanya sekali pukulan sebab dapat 100 pahala dan juga sebab kita tak mahu menyeksa cicak dengan kesakitan akibat pukulan tu.. oleh sebab tu, pahala   membunuh cicak tu akan berkurang kalau nombor pukulan bertambah .. contohnya , kalau pukul 2 kali , pahala akan kurang dari 100 ..dan begitulah seterusnya..

hmmm..sebab tu aku risau nak bunuh cicak nih..kadang2 tu pukul sampai banyak kali..tak mati-mati lagi !!

liat betol !! dah tu , mesti dia terseksa  sementara menunggu mati  . sebab tu la kena pukul kuat2 sekali biar mati teruih .. baru ccak tu tak rasa sakit . *kita pun dapat pahala * islam itu kan tak membenarkan kita menyeksa dan menganiaya binatang.. ^__^

tapi ada kes lain ..

 bak kat ainina .. memang nak bunuh tapi geli !!!!!!!!!!!!

adoyaii..maka terpaksa la aku hidup bersama-sama chik chak ni semua ... hahaha..

*jangan jadi cicakman sudahlah*..ha..

and there is another thing.. memandangkan cicak-cicak nih suka berposing kat dinding dan serata rumah aku...maka aku pun menjalankan sesi fotografi..kuang3..tapi dapt sikit je la gambar..ya la

 *you dont expect the lizards to freeze there the whole time for you to take its picture right?*







haha

okayy la..nak chow dulu..
jumpa nanti yoo..
assalamualaikum!

~little steps big changes









Friday, 16 December 2011

hambo terkono!

assalamualaikum..!

hah ! memandangkan semua belog *bukan semua* budak form 3 dimuatkan dengan debaran-debaran untuk amik result PMR..maka hambo pun nak buat entry sedemikian rupa jugak *copycat*


perghhhh..mula2 relax ja hambo menjalani kehidupan seperti manusia biasa..tiba-tiba !!!!

*maaf , drama lebih *  ada satu hari tu,hambo bukak fb...tetiba nampakla kengkawan hambo dok tengah berdebat pasal

 "bila tarikh sebenar keputusan pmr dikeluarkan?"


hambo pun mencelah la sano sini...akhirnya dapat jugak tahu yang result mungkin dikeluarkan 22 hrbulan..bila dipikir-pikir balik.....22 haribulan tuu....

    minggu depan laaa!!!

adusss..pening ni...rasa ala-ala bergetar jiwa gitu .. !
ya la..tak tahula...sama ada result tu berderet huruf A atau kat celah2 huruf A ada huruf-huruf lain yang x dihengeni..

hah ! apapun kena bersedia menerima sebrang kemungkinan..n pasrah kalau x dpt apa yang dihengeni...

be happy lah kan !!

tapi ada benda yang hambo nak kobarkan.. JANGAN CHECK KEPUTUSAN PMR MELALUI SMS !!!

tu suma bo ong belaka.. haha .. dan yang pasti hambo dah terkono.. hambo pi la check belogg ehm ehm *dirahsiakan* .. pastu ada yang pasal cek  ikut sms.. arahan dia cenggini..

type PMR <jarak> ANGKA GILIRAN dan hantarkan ke 15888...


hambo pun excited gila la..sampai terketar-ketar lutut *xpun*  masa baca artikel tu..apa lagi , hambo pun menerpa ke kakak hambo.. beliau kata

 "eh,15888 tu macam nombor yang pilihan raya tu ja..kak yani tau la sebab masa nk cek kawasan mengundi dia buat camtulah.."

pastu kakak hambo senyum sengih tengok hambo sambil berkata "pi la try"

hambo pun dengan penuh debaran poghi la buek...hmmmm..

hampeh..xda reply pun sampai sekarang..yang pasti hambo dah malu sobab mungkin nombor angka giliran hambo dah tersebar ke pejabat SPRM *harap2 tak*..kuaangkuangkuang !!

moral of the story: sabar je lah..kalau dah sampai masa untuk kita tahu result tu..insyaAllah akan tahu jugak..so buat masa sekarang BERSABAR..*kalau x nnti dapt malu macam hambo*




hmm..oklah bye-bye!

n peace be upon you =)

~little steps big changes

Tuesday, 13 December 2011

mengopek taugeh !

assalamualaikum   !

hahah.. kenapa kopek taugeh ? yo la .. hari ni nak masak nasi kerabu lagi .. tapi mangsa yang kena kopek taugeh hambo la ! haha . .

apa itu kopek taugeh ? ala proses membuang ekor taugeh yang warna cokelat muda tu .. erm .. mungkin mengopek merupakan istilah yang kurang sesuai ... hmm apa - apa ja lah  !

masa mula-mula tu tengok taugeh tu macam banyak semacam ja *ya la takkan nak kopek satu dua saja dowh* tapi rasa semangat sikit sebab kak ty *kakak sulung hambo* nak tolong kopek jugak .. pastu kak ty kata nak lawan : sapa kopek taugeh paling banyak menang .. maka dengan ini , pertandingan pun bermula .

tapi hambo ni main tipu .. hambo tengok kakak hambo bersungguh-sungguh kopek taugeh , laju ja .. hambo pun kopek la slow-slow .. dengan harapan kakak hambo kopek semua taugeh tu tanpo disedari .. keh keh .. jahat dowh .. tapi langit tak selalu cerah an ? kakak hambo tersedar taktik kutur hambo . . apo lagi .. sebagai hukuman , hambo kena kopek semua taugeh tu sendiri .. padan muko hambo !

maka .. dikopeknya satu per satu taugeh tu dengan penuh kekecewaan sebab strategi gagal .. hah !

pastu dah siap tu , lega bangat dowhhhhh !!

tak sangka boleh habis kopek satu kalo punya taugeh .. pastu terpikir .. benda yang mulanya nampak memang impossible nak buat , tapi bila dah buat or dah abis buat , rasa macam : hok aloh .. senang jo !

sama lah macam hidup kita nih .. cuba ingat balik .. masa sekolah rendah dulu , kalau tengok buku budak sekolah menengah mesti kita cakap susahlah , pening la , macam mana depa belajarla n macam-macam .. tapi bila dah kat sekolah menengah rasa macam ok ja la .. tak lah susah sangat kan ?????

n so , baru hambo sedar .. jangan cepat mengalah sebelum kita mula mencuba .. yeaahhh !!
*alamak bersemangat lebeyyy pulak*


ok lah..hambo minta diri dulu yeah ..

ASSALAMUALAIKUM  =)

~little steps big changes

Sunday, 11 December 2011

mari kita berwudhu!!!

assalamualaikum..

hai semua..!! ni ada sedikit bingkisan dari hambo..kalau sapa yang dah nengok sebelum nih..jangan segan2 menjengok lagi , untuk refresh memori...n kepada sesiapa yang belom.. nengok2 yerrr..


=] berwuduk cara rasulullah =]



best  watch on youtube.. klik sini untk terus ke youtube

assalamualaikum !

~little steps big changes

Saturday, 10 December 2011

Assalamualaikum!!

huha! riang ria betol hambo...hari ni dapat hupdate belog kambing terchinta..! terlalu lama dah tak bukak internet..noti fb dah lama tak check..belog tak hupdate..weekend photography pun dah lama buat..

adeh.. = ='

hah ! tapi tak kesaah pun.. haha.. and alhamdulillah addiction terhadap internet telah pun berkurang..kalau dulu bukak internet punyalah banyak benda nk buat.. *baca belog.spam wall fb.tengok video mat luthfi.download lagu.*konon banyaklah sangat.. sekarang nih sampai blur duduk depan laptop..terlupa nak buat apa.. hah !

harap harap tak addict dah untuk sepanjang tahun nih..

hah..enough talking *typing actually* .. ni ada sedikit gambor ..erm..satu ja .. untk weekend photgraphy yang telah ter-delay.. hah !




ni gambao bunga yang ada kat beg sekolah hambo!

huhu..dah la.. bye..


peace be upon you  =}

~little steps big changes

Saturday, 26 November 2011

weekend photography!! (epi. 2)


janganlah engkau jadi seperti lalat yang terbang lalu hinggap di benda-benda yang kotor.Jadilah seperti lebah yang hinggap di pokok-pokok bunga yang bermadu serta mekar dan pada setiap hinggapannya itu,ia membawa kebaikan kepada si bunga


~little steps big changes~

Friday, 25 November 2011

weekend photography!! (epi. 1)

Assalamualaikum!!

okay ini "episode" pertama yang akan dibuatkan di beloggg ini..every weekend..insyaAllah saYya akan memuatkan at least 1 random photo yang ditangkap secara random..*weird sentence*

ok..ermm..taraaaa..


we never miss the water until the well runs dry

~little steps big changes~

Nasi kerabu wah wah wah..

assalamualaikum people...!!

wah wah wah
sudah sekian lama x post entry di belog nih..tiba2 muncul dengan cerita-ceriti nasi kerabu..
* melampau *

ni la sikit gambar-gambir nasi kerabu yang my-"dearest"-kakak buat...
wahhh...!! tapi agak melampau la si food presenter yang ala-ala masterchef malaysia nihh kann?
sapa lagi presenter tu...*aku* wahhh gitu..








*sori pinggan agak tidak sesuai*


haha..alkisahnya kak yani yang baru balik nih teringin nak makan nasi kerabu..lalu dengan semangat nya meminta resepi dari rakannya *ayatformal*

tapi masalhnya susah nk cari budu...cari punya cari..alhamdulillah jumpak jugak akhirnya kat market kulim..
cer tengok cer tengok..



wah melampau..

pastu second day tu..dalam pukul 7.30 pagi macam tu..aku n kak yani makan lagikk nasi kerabu..mama yang buat pulak..wah..macam pertandingan makan pulak pagi tuhh...

dengan alasan bahawa dish tu menyihatkan kerana ada kerabu (ulam-ulaman)..kami makan sampai dua pinggan!!! (tapi x la penuh pinggan)..haha..merapu betoi..pastu mulala tersandar..

pastu teringat pulakk..bangun2 pagi2 cenggini dah boleh makan nasi..belom pukul 8.00 pagi dah terisi perut..

tapi ada orang kat luar sana tu...kena bangun awal pagi..pergi kerja..cari duit..baru dapat beli makanan untuk makan..tu pun kais pagi makan pagi..kais petang makan petang..yang kita ni x payah kais pun..jengok ja kat peti ais tu..adalah benda yang edible...

so..here i am..to ask all of you who are reading this..
do you think that we should appreciate this nikmat and be grateful with our rezeki?

the answer should be yes..
yes..all praises to Allah..

ucaplah syukur apabila diberi nikmat..walaupun rezeki yang kita dapat tu mungkin tidak begitu banyak..kerana Allah s.w.t suka kepada hambanya yang bersyukur..dan ingatlah bahawa Allah itu Maha Pemurah Maha Kaya dan Maha Adil..sudah semestinya..Allah akan memebri ganjaran yang jauh lebih besar kepada hamba-hambanya yang bersyukur dan bersabar..

so let us be a better person and learn to be more appreciative.. *wink*

Assalamualaikum and enjoy your meal! ~

~little steps big changes~







Sunday, 13 November 2011

assalamualaikum..

ya..

memang..memang..memang...
memang betoiii cek dah lama tidak menghupdate beloggg!!!!!
wuhhuuu..hanya meninggalkan post mengenai jellyfish untuk tatapan umum *ayat formal*

dan kini cek sudah kembali!!!!!!!!!!!!!  *who cares?*

ouh okla..kita mulakan post ini dengan review sikit-sikit..

first sekali..
account facebook saya dibiarkan menyepi seketika.. *deactivate*--dah activate balik
yo la.. sedang dalam tempoh "rehab" nak hilangkan katagihan internet..hoho..
dan kini hanya aktif di laman belogg dan youtube.. *rehab konon*

second ..
esok (isnin) sudah SPM you olllssss...
hahah..berdebar pulokkk..err..anyway gudluck ya to all spm candidates!!!!!!!!!!!
insyaAllah..you all can do it..always always remember Allah..because after all of your hard work .. Allah is the only one who can help you.. =]



third...
cek and the geng (kumpulan stabilo exam grade) dapat naib johan dalam game bola jaring kat sekolah you alllllssss...



ni pulak gambar cek..


*konon hebatt*
masa nih tengah dok sembang ngan GK group lawan..haha..

haha..our victory is not 100% my effort.. derrr...ada jugak GA yang hebattt macam hawa and GS lagi satu.. MAHEERAH..depa style..kalau tangan cek x berapa nk boleh nk shoot ..depa back up memang sempoi la..kalau aku xda pon xda effect kut..haha..yo la..sebab mostly depa dua yang shoot <3

team stabilo exam grade nih jugak best..ada chemistry..saya suka saya suka!!walaupun dapat naib johan ja..im sure that this is the best memory sebelum kami semua berpindah ke sekolah baru..huwaaa..

tapi yang paling penting.. Allah yang memungkinkan kami pergi sejauh ni.. Alhamdulillah..
=']

and the last thing is..

tarikh yang cantikk...tapi meninggalkan seribu satu duka..
cerita kemalangan j/raya di behrang..
melibatkan pelajar sekolah menengah air merah di kulim, kedah..
masa tuu on d way pi kl..tapi malang x berbau...
salah satu bas yang bawa rombongan pelajar tuh terbabas..
tak berakhir kat situ... masa semua mangsa merangkak keluar dari bas..ada lori treler bawa pasir pulak rempuh bas tuh ...

dan 4 nyawa terkorban..2 pelajar..seorang guru..dan seorang lagi orang awam yg terkorban semasa nk tolong...

kpd sapa yang tak tau pasal berita nih lagi boleh klik sini

tiba2...rasa macam ajal tu sangat dekat kan?
tapi bersedia kah kita?
bersediakah aku?

.......

apa pun..mari kita sedekahkan Al-Fatihah dan jika boleh sedekahkan juga bacaan Yassin kepada mangsa yang terkorban ya..semoga roh mereka dicucuri rahmat dan dijauhkan dari siksa kubur dan azab api neraka..

amin...

alhamdulillah..mereka meninggal pada hari jumaat yang mulia.. =]

assalamualaikum..

~little steps big changes~

Saturday, 29 October 2011

Im TeRRifiEd !!

Assalamualaikum..
oh hai people...

hikhik..awat title entry ala-ala ketakutan gitu?
ni hambo nak cerito.. =]

pagi tadi..lepas sarapan suma..seperti biasa mengadap tv.. *bukan kebiasaan sebab selalunya mengadap fb..
and dok tekan2 remote untuk mencari channel yg ada cerita best..

tiba-tiba ..  !  bola mata aku tertumpu  kepada tajuk yg ada kat skrin..

The Attack Of the Giant Jellyfish

crita ni kat discovery channel..
fuyoo mmg dashat la.. dia kata jellyfish merupakan makhluk yg paling tough kat muka bumi ni..

sebab jellyfish ni dia masih boleh hidup walaupun kat kawasan laut yg kurang oksigen .. ada saintis tu dia buat test.. dia lepaskan jellyfish and sekor ikan kecil dalam tank yang kadar oksigen sangat rendah..mula2 ikan tu aktif and so do the jellyfish..tapi after 10 minit or so..ikan tu dah mula nampak macam nak mati padahal jellyfish tuh dok relek n sihat wal Afiat!!!

the reason jellyfish tu masih hidup kat tempat yg kurang oksigen is dia terdiri daripada 99% water..so dia store oksigen yg mencukupi dalam badan dia..x perlu sumber oksigen dari persekitaran .. 0.O  !

and ..jellyfish nih boleh survive dalam apa jua keadaan..dari keadaan sejuk ekstrem sehinggalah ke kawasan panas dan bertoksik .. haiyoo!!!  so sangat susah nak hapuskan jellyfish ni..

and now presenting..my jellyfish ALBUM  *harap enjoy bhahhaha..

ni spesies nomura..jellyfish ni akan mengembang dengan besar sekali kalau ada dalam laut..tapi kalau kita tangkap n angkat ke darat..dia cuma jdi seperti segumpal lendir..  euh

just look at the enormous size!!



n for your information...jellyfish ni kebanyakannya bergerak secara berkumpulan..and at certain places..kalau kita naik helikopter n tengok bawah *laut* ..boleh nampak jellyfish penuh kat laut tuh!!!!

rasa teringin nak terjatuh dalam tu?

kumpulan jellyfish ni pulak dok attack orang 2 yang mandi kat tepi pantai..selalunya..jellyfish ni hanya dijumpai di laut dalam tapi sekrang ni kat shore pun dah ada dah sebab perubahan arah arus laut... *it is so complicated to explain it..so lets move on..

 HAWAII..
ada satu time tu smpai kena tutup pantai n letak sign ni..



JAPAN..
masa nelayan tu tarik pukat naik ke bot..guess what..PENUH DENGAN JELLYFISH!!!!!!!!


and ni sedikit sebanyak mengganggu kegiatan perikanan..and kepada sesiapa yg terpikir..
"awat depa x makan ja jellyfish tu..alang2 dah banyak macam tu..buat steamboat la! "
..ehm hello..jellyfish beracun..bhahaha..
"abih tu yg penyu makan macam sedap ja.."
...anda penyu ka? bhahhahaa

hurm..risau dak? erm..at first aku risau jugak la..tapi buat apa nak risaukan..sebab semua yang berlaku nih ada hikmahnya..x percaya?

ada saintis di salah satu pusat penyelidikan marin di HAWAII kata..obor-obor ni semakin banyak populasinya..tapi sebenarnya..kajian ke atas obor-obor ini sedang giat dijalankan kerana saintis berpendapat bahawa obor-obor ni ada potensi menjadi penawar bagi beberapa jenis penyakit..

so..jangan risau..kerana Allah s.w.t  Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana..
Allah yang Maha Memberi Perlindungan jadi kita berdoalah supaya kita dilindungi dari serangan obor-obor yang beracun ni.. amin..

ha lepas nih jangan takut nak mandi laut pulak hahahha........tapi kalau naik feri pi penang masa tengah hari or time malam2 memang boleh nampak jellyfish yang banyak!!! hahahaha

lepas baca post ni mesti rasa macam-macam kan?
tapi ada satu creature ni yang aku yakin dia akan terus selamatkan jellyfish..

SPONGEBOB!!



hahahha.. = ' D

ok la..tu ja..jumpa nnti!!
ASSALAMUALAIKUM..

~little steps big changes







Friday, 28 October 2011

untitled~

Assalamualaikum people!!

huha! sori sebab title entry berbunyi untitled .. *kenapa kena minta maaf?*  bhahaha..
="D

huish..jam baru menunjukkan pukul 8.48 malam...

whoop wahida online skype!!
jap nk skype..!

...

hai..!! err..jam dah menunjukkkan pukul 9.19 mlm.. bhahahahhaha..
perut ni pun sudah diisi dengan nasi berlaukkan gulai ayam,ayam goreng,telur asin n sayur kobis..
ermm nyum nyum..


er..aktiviti malam ni x berapa best..cuma mengadap blog ja..

..

huish!!! tdi wahida gtau yang ada botak kat tv9
aku pun lari pi tgk la..huishhh..hot issue btoi..tpi malas nk cakap gapho di0 yg crita hot sangat tuh..sebab tu bukan problem I..bhahahha..harap suma orang happy in the end sudah la..kan kan
bhahahhaha... *sori kalau ada yg tak phm*

err..memandangkan xda apa yg hndak dibualkan di sini..maka..
nk share beberapa hadith yang diambil dari page Hadith Of The Day kat FB..
semoga useful ya!!  =]





so jom kita banyakkan berselawat ke atas nabi s.a.w

and selalu muhasabah ya!!

love u oll

peace be upon you!

~little steps big changes

Wednesday, 26 October 2011

Mercun Meletup Di Malam Hari..

Assalamualaikum people..

first sekali maap kerana tajuk entry berbunyi pelik *wink

bhahaha..erm..pukul 9 malam semalam *hari selasa* aku n mama melekat dpan tv..haha..apa lagi..melayan cerita cinta elysa la..huish..feeling btoi ..! dah la sebelum tu kami tgk crita soffiya..naik blood pressure kami..adeh..conclusionnya..mlam smalam mmg penuh drama.. *bhaha*

yg aku tensionnnyaa..bila crita elysa tu start time tu jugak la jiran2 aku men bunga api..eh silapp *bunga api mana ada bunyi* .. depa men 'mercun' bunga api..aku pun pelikla..mulut aku terkumat kamit "awainya start men"..yo la selalunya pukul 12 baru start men..*banyak stock kut*.. aku ni bukan apa...xmarah pun..cuma aku berbelah bagi..

nk tgk depa men mercun ka nak tengok cinta elysa? *gedik

lepas tgk cinta elysa, tgk pulak edisi khas.. *merapu betoi

dah tu..aku pun bergegas la masuk tidoq..yo la..nanti xleh nk tidoq sebab depa nnti tembak mercun sungguh-sungguh pukul 12 malam..dan aku pun terus terlena..ZZZzzzz..


*mmg ngantuk abes la..hhaa

esok tu..aku dapatkan laporan penuh daripada abah..
abah kata depa men dari pukul 12 mlm sampai  3 pgi.. adeh..

haha tapi yang bestnya..aku x dgr pa pun.. keh keh.. *tidoq mati

haha..sebenarnya aku x kesah pun depa nak main mercun bunga api..men je la..tapi aku x suka bila depa men x bgi warning..yo la..tiba2 POM!!!

torkozutt mak..*bhahahaha

aku layan pop pop ja.. x mengganggu pun..boleh layan jiwa sorang2..pop pop pop..



haha teringat pulak time kak yani men mercun bunga api..yo la..beriya-iya sangat nak beli..last2 skali dpat jugak..bila time dah bg menyala sumbu mercun tu..kami adik beradik lari punya la jauh..rupa rupanya.."fireworks" tu "shoot" x sampai dua meter di udara..pastu meletup pun kecik ja..kak yani beli 2..n org yg jual tu kata each ada 30 shoot.. punyala seronok.. walaupun fireworks macam jadi tak jadi , kami pun terusla mengira letupan..

yang x puas hati tu.. out of 30 letupan.. ada jugak 2 3 letupan x jadi..bhahahhaha..
apa lagi..lepas men tu kak yani pun *blushing*..hahaha


tapi aku pun layan je la..kan "fireworks itu cantik"



bukan gambar sebenar
hahaha..


memang nikmat makan kari,
pinggan dijilat hingga tiada cela,
main mercun syok sendiri,
jangan sampai masuk lokap sudahla


bubye!!
peace be upon you.. =]

~little steps big changes



Tuesday, 25 October 2011

hojan pon turon !! =]

Assalamualaikum semua..

huhuhuhuhu..alhamdulillah...perut dah pun selamat diisi dengan nasi berlaukkan asam pedas dan lauk-pauk yang lain.. *wink

dan kini tersandar kekenyangan...burp..


tapi xla macam katak ni..bhahaahah..

then..dengan membawa perut yang sudah full ini..aku pun berjalan ke ruang tamu..nk tgk tv tapi tv xmo tgk aku.. bhahahahahaha... 

so apa lagi..menghadap blog..huha!

kebelakangan ni..kat area kedah selalu hujan time petang..bukan hujan rintik2 or renyai renyai..tapi macam ribut taufann....!!

ada satu hari *time hujan ..aku n mak aku pun dok mencuci mata melihat hujan yang turun..
tiba2 angin kuat .. maybe kelajuan dia dalam 80 km/j..hahaha *tipu*  ..

n so..mata kami terfokus kepada sebatang pokok cermai kat depan rumah..

t0dia!!! pokok cermai tu macam nak terpatah dihayun angin.. tapi yang ajaibnya..lepas beberapa menit pokok tu terhayun hayun seperti kepala orang yang mendengar musik rock *ayat pelik*,,,angin tetiba berenti n everything seem to be veeerrryyy static..

whoaa...di sini la terbuktinya kuasa Allah yang mampu melakukan apa saja walaupun dalam kadar masa yang sekejap shj..Subhanallah..

so..marila kita menikmati seketika rahmat Allah ini *hujan* dan berzikir.. banyakkan berdoa juga ya!!

okla..sampai kat sini saja..hujan pun dah turun ni..!! guruh pun ad0..
hahaha..
kna off cpat..kalau x .. kna sambar nanti

*semoga Allah melindungi kita daripada bahaya*

amin and peace be upon you..

~little steps big changes

Sunday, 23 October 2011

kenapa kau begitu?

Assalamualaikum..

post hari ni..nothing special..just keluhan  n luahan...
haha geds betoi..

ok..lets move on..

KELUHAN #1

err..aku dah lama berenti belajar music theory n piano lesson..(atas saranan bernas kakak aku yang "tercinta") haha..ouh really mmg tercinta pun..n so.. tetiba hari ni terlalu banyak perkara yg berlaku..yang menyebabkan aku hampir memulakan semula lesson piano aku..urggghhh.. first, aku terjumpa beberapa video org main piano yang sangat awesome kat youtube....!! and beberapa perkara lain lagi.. #not necessary to tell u..

tapi..taktau pasaipa..each time bila aku buka video kat youtube untuk belajar music theory semula..aku rasa macam -->berat hati..x sedap hati..besedih hati..hati ayam masak taugeh (ouh merapu)...dan segala macam perasaan yang x berapa enak la..mungkin my heart is not with music anymore..so..i decided to stop learning music..  and now i m happy with my decision!  =]


keluhan #2
alamak terlupa apa nak tulis..okayla..move on..

keluhan #3
hurrmmm..kebelakangan ni..hambo suka kecek klate!!!..dak tau gapho sobab di0..hambo pun kecek klate kat fb..tudi0..teman hamb0 puny0 poning bac0 gapho di0 yang hambo kecek..hahahaha..lawak dak?lwak dak?  ..gapho?dak? err..takpala..

keluhan #4
okay..keluhan ni mungkin menyebabkan ada orang terasa..
bukan apa..cuma nak cakap.. ...
aku mmg terkejut lepas tau apa yang engkau buat..konklusinya memang x sangka la..
kadang2 aku sampai terpikir n susah nak percaya apa yang engkau pernah cakap kat aku..
macam lain gila dengan situasi yang berlaku sekarang..i dont know what u have in mind..
but u better have some good reasons for that..
dah la..malas nak mengeluh panjang sangat..
maap kalau terasa..tolong jangan tersinggung..n im so sorry..


Assalamualaikum.. n bye..

~little steps big changes

Friday, 21 October 2011

current status: sakit lagi~

Assalamualaikum friends..

how are you today?

is there anything interesting happen in your life today?

kalau ada..cerciter cerciter..
hurmm..kebelakangan ni..dok dgr orang sedey memanjang..
bad mood la..x da mood la..moody la..

hey..jgnla sedey2..cheer up people..



haa..
hidup ni kan sekejap saja..so try to fill it with good memories okay?

and btw..kalau ada masalah dengan orang (opposite gender) hahah..ignore je la..
try to forget cepat2..bukannya ada faedah pun involve kan diri dgn orang camtuu..
balik2 diri sendiri yang sedey.. huha!!!!!

n kalau ada apa2..cerciter kat aku niey..haha.. 
saya sedia mendengar tuan!!

dah la....i just donno what to say..cuma ada beberapa quotes kat bawah ini..
hope that it is inspirational ayy?? huha =]







and kalau nak sedey jugak..
layanla lagu shahir kat blog ni!!!
=]

assalamualaikum!


~little steps big changes

Thursday, 20 October 2011

finally i've made my decision.. =="

Assalamualaikum people..
as u can see in my previous post..i was really certain in choosing est..however..now..



bhahaha..  XD

-switching language-

huishh..n so xpala..dah isi borang pemilihan subjek elektif f4..n abah pun dah sain..

tapi..bila hari ni mai sekolah..macam2 dugaan..untuk menggoncang keyakinan aku terhadap pilihan aku ni..
#ayatformal

err..tengah ambil wudhu' kat sekolah n tetiba aku tanya kawan yang tengah nak ambil wudhu jugak..
dia kata dah tgk kertas est..n dia kata senang ja..

n aku pun.. ''ouh okayy''

err..tapi aku x puas hati lagi..dalam perjalanan ke dewan samsudin..ada terserempak beberapa senior..lalu bermulalah dialog antara kami..

ME  : kakak ambik elektif apa?
Senior 1 : TMK ..kenapa?
ME  : amacam? ok x? macam mana nak score?
Senior 1 :ouh senang saja..baca buku,faham apa yang cikgu ajar..dah boleh score..tmk ada satu paper..soalan objektif,soalan struktur n 2 esei..
ME  :  esei?
Senior 1 : alaaa..itu senang saja..beberapa baris dah siap..n lab ada aircond n kadang2 cikgu bagi online..(kakak ni cina)  ;]

dan hati aku tenang..sekarang ni..alia pulak yang pening..
antara akaun n tmk..kuikui..

kami pun jalan2 lagi lepas tu..jumpa senior lagi..kami pun tanya lagi..senior2 pun memberikan pendapat mereka..terlalu banyak pendapat sehingga menyebabkan aku n alia..




adehh..betui cakap cikgu..jangan tanya senior..sebab pendapat mereka berbeza-beza..
*tapi ada baiknya jugak..sebab ada senior yg telah menguatkan lagi reason aku memilih tmk  ;]


and finally..i passed up borang tu kat wahida (ketua kelas)
and bertawakal kepada Allah dengan harapan..pilihan ini adalah yang terbaik.. =]

i want to score in physics,chemistry,biology and add maths !! *my new favourite subjects
so aku berenti pikir pasal subjek elektif ni..  =>

and to my friends out there..yang masih terpikir-pikir soal pilhan subjek ni..i just want to say...




Assalamualaikum..

~little steps big changes






Sunday, 16 October 2011

 
Bismillahirrahmanirrahim..

Seorang wanita muslim dari Malaysia yang bekerja di US, ...memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus. Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Maklum hari sudah lewat. Berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut berjalan berseorangan. Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang saudari kita ni boleh buat adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi lelaki yang bersandar itu, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, saudari ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut.Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari. Tapi perempuan Muslim ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Muslimah ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).


Dia pun tanya perogol itu

Why dont you do anything to me on that night even though you know that I'm alone??
Perogol tu jawab: No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.
Saudari ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.


MORAL CERITA INI:

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Muslimah tadi pertama-tamanya menutup aurat dan memang Muslimah yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. (Kalau aurat terbuka malaikat pun malas dekat). Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.

Ayat Kursi sememangnya adalah ayat pelindung yang mustajab?selalulah amalkannya. Bayangkan anda seorang yang selalu ingkar suruhan Allah, kufur dengan nikmatnya, sambil lewa beribadat. Dapatkah anda mendapat pertolongan sebegini dari Allah? Balasan Allah tu boleh datang semasa di dunia lagi. Di akhirat kelak memang pasti kerana itu janji Allah. Jadi, renungkanlah di mana level ?iman? kita sekarang ini. Wassalam.

Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya [Dari Abdullah bin ?Amr r.a.]

Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan saya.semoga anda semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat.sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA.semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari kejahatan syaitan yang di rejam??.

-----------------------------------------------------------------------------------


Sebarkan kepada rakan-rakan anda :)

❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞
Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.


Sumber : Portal Islam Murabbi
 
 
~little steps big changes

Saturday, 15 October 2011

my passion for music ^^

Assalamualaikum people !!

=]

ok..seperti yang ada dalam list "things-to-do-after-pmr" aku..
aku nak belajar music theory and piano @ keyboard lesson !!  at youtube


=]


tetiba ja rasa teringin..haha tapi sebab x leh nak afford class piano and rasa x patut bazirkan duit kat class tuh so aku type in how to play piano kat kotak carian youtube...and i found him~


sir andrew furmaczynk!!




 channel lypur  !!!


haha dia ni mmg nak tolong orang yang macam aku la..haha (sweet!!)

okayy  ----->    piano teacher   [ clear ]

sekarang ni piano or keyboard ..  T.T

haahaa..selepas berfikir...aku teringat..abah pernah beli keyboard untuk arwah abang aku masa time aku kecik2 dulu...so aku mulakan pencarian..jumpa!!!!!!!!!!!!!!!





haha..tapi dah rosak..kihkih
mama kata aku berangan..
haha..sebenarnya,keyboard lama ni boleh tolng aku practice jari..
x la rasa kekok bila nak men keyboard betoi..betoi x?  =]

and..andrew juga ada buat vid untuk ajar music theory..haha
and this is the first two note yang dia ajar  <3






wah!!!

erm..cuma satu ja aku harap..
aku harap akhirat aku x abaikan.. amin..!!!!!!
doa-doakan ya?

bye!
Assalamualaikum


~little steps big changes

Friday, 14 October 2011

current status: still teragak-agak

assalamualaikum..
heee...lama x update blog..entah,rasa malas nak menaip..takda ilham.. -..-

...

hurmm..masa sebelum periksa tu jadual tight..macam2 nak kena buat..tapi macam besa,time tu gak la beriya-iya nak update blog.. = ="




hurm..bila PMR dah habes......





dan langsung x da mood berblogging     T.T
heee...tapi skrang dah regain balik dah mood tu ^^

haha..tapi try gak nak fill masa elok2
  • belajar music theory n piano @ utube
  • kemas bilik (xtau bila nak buat) =P
  • belajar memasak resepi mama <3
  • makan =="
  • tidur   Zzzzzz
  • baca novel =/
and other ~lalalaalala
  • facebook
  • play baking life
  • blog
  • utube
ouh..regarding pasal list "belajar resepi mama"
aku akan buat post pasal resepi2 mama yang memang marvellous la..
lagipun my sis (currently studying in new zealand) is spying on my blog so the post about recipes  might be useful to her =P

sambung lagi..erm seperti apa yang dperkatakan oleh sahabat ana.. (ayat formal) 
WAHIDA ..dia serabut pikir pasal elektif untuk f4..


*not from google this time~copyright athirah


sebenarnya..aku pun..
RC = senang tapi x minat architecture  ..   TMK = macam best tapi x minat ..... PRINSIP PERAKAUNAN = complicated  (i guess)  EST--- maybe boleh kut..

so i choose EST.. InsyaAllah,i hope it is the best choice for me.. =]
lagipun dah ada geng ---> syuhada n mirrah  =]

...
thats all for now..
bye and Assalamualaikum~

~little steps big changes






Friday, 7 October 2011

bermuhasabah


assalamualaikum and bismillahirrahmanirrahim..
my first question in this post...
you want to be thrown into this fire?
‎11 GOLONGAN AHLI NERAKA...
Firman Allah swt dalam surah al-Naba ayat 18:-

"Yaitu... hari (yang pada waktu itu) ditiup sangkakala lalu kamu datang berkelompok-kelompok."

Adalah diriwayatkan bahawa ayat yang tersebut diatas pernah ditanyakan oleh Saidina Muaz bin Jabal,katanya, "Ya Rasulullah, apa maksudnya ayat ini?" Maka Rasulullah saw menangis sebelum menjawab soalan tersebut kerana inilah yang selalu dibimbangkan oleh baginda. Lalu baginda menjawab:

"Ya Muaz, umatku kelak apabila bangkit dari kubur akan menjadi 12 golongan. Sebanyak 11 golongan akan memasuki neraka dan hanya 1 golongan sahaja yang akan memasuki syurga. Adapun 11 golongan yang memasuki neraka adalah seperti berikut:-


1.Mereka yang tidak mempunyai kaki dan tangan. Ini adalah kerana mereka suka menyakiti hati jiran tetangga.

2.Mereka yang menyerupai babi. Ini adalah balasan bagi orang yang suka melengah-lengahkan solat lima waktu.


3.Mereka yang perutnya besar seperti gunung dan dipenuhi dengan ular dan kala. Inilah balasan bagi mereka yang enggan mengeluarkan zakat.

4.Mereka yang keluar darah dari mulutnya. Inilah balasan mereka yang berdusta.

5.Mereka yang berbau busuk seluruh badannya. Ini adalah balasan mereka yang mengaut keuntungan dalam jual beli atas penipuan.

6.Mereka yang dicincang-cincang pada tengkuk dan bahu. Ini adalah balasan mereka yang menyaksikan maksiat atau perbuatan jahat.

7.Mereka yang keluar dengan tidak berlidah dan keluar nanah dan darah dari mulut. Ini balasan mereka yang tidak mahu menyaksikan kebenaran.

8.Mereka yang keluar dalam keadaan terbalik iaitu kepala dibawah dan kakinya keatas. Ini adalah balasan mereka yang berzina serta mati sebelum bertaubat.

9.Mereka yang berwajah hitam, bermata biru dan perutnya penuh api. Ini balasan mereka yang memakan harta anak yatim secara zalim.

10.Mereka yang kulitnya penuh kudis dan penyakit2 lain yang menjijikan. Ini adalah balasan mereka yang berani melawan kedua ibu bapanya.

11.Meraka yang buta matanya dan hatinya, giginya seperti tanduk, bibirnya berjuntai hingga keperut, dari perut dan pehanya keluar kotoran. Ini adalah balasan mereka minum minuman keras.


SATU GOLONGAN YANG KE SYURGA...
12.Mereka yang wajahnya bagaikan bulan purnama, berjalan di atas
titian Mustaqim pantas seperti kilat. Ini balasan orang yang beramal salih dan menjauhi maksiat serta mendirikan solat lima waktu dan mati dalam keadaan bertaubat."

* Sapa2 yang nak share xperlu mintak kebenaran,sudah menjadi tanggungjawab kita semua berpesan2 dan ingat mengingati.. (^_^)

~taken from one the friends in fb..
nasihat dari saya: .. marilah kita berusaha bersungguh-sungguh di dunia yang sementara ini untuk memastikan kita berbahagia di akhirat selama-lamanya.. :)

~little steps big changes

Thursday, 6 October 2011

current status:in the middle of PMR!!

Assalamualaikum semua!!!

and helllooooooo!!!

credit to zwani.com  :)


huha!

tak sangka betoi..pmr dah berlangsung selama 3 hari!
FUYOOO!!!!

paper bm dah,paper sejarah dah,geo dah,science dah,agama dah,english dah!!!
cuma tinggal math and kh saja .. wuhhuuuu!!

my comment...

credit to bigpondmusic.com :)


x lah tension sangat..nak kata easy..xla..cuma..average ja.. -..-
okayy..nak cakap pasal post yang lepas..
bila aku pi sekolah suma orang ingat macam aku ni nak mati dah...
correction please...

im healthy and im okay!!


credit to alanwoo.ca :)

so...


besides...cuma suspect saja..bukan confirm..to be serious with you,im free from that disease..
hahahahaha...im healthy..

walau apapun..sakit atau tak..kita suma last2 sekali mesti ke

credit to masjid negara.com :)

setuju? ok la..nak berenti uploading photo-from-google..
ha..sebelum terlupa..i found these two cute things from google too..haha



cute isn't it..

bye!
assalamualaikum!


~little steps big changes